Kalender


Oktober 2017

15

Reizen met Steinz: Meesterwerken uit de Europese literatuur

15-10-17   15.00 - 15.45 uur    Centrale Bibliotheek Filmzaal 

Reizen met Steinz belicht iedere maand een onvergetelijke schrijver wiens oeuvre verweven is met een bijzondere stad. Van Elena Ferrante tot Charles Dickens, alles komt aan bod. Deze maand zijn Orhan Pamuk en Istanbul aan de beurt.

In deze lezingenserie neemt literair redacteur Jet Steinz je mee op reis langs de letteren. We onderzoeken schrijvers die een bijzondere band hebben met een stad en deze band vaak verwerken in hun literaire werk. Hoe heeft de stad de schrijver beïnvloedt? En hoe beïnvloedt de schrijver een stad? Zouden we Dublin bijvoorbeeld anders zien als James Joyce niet zijn Dubliners of Ulysses geschreven had.

15 oktober 2017, 15.00 – 15.45 uur

Locatie: Centrale Bibliotheek  Filmzaal (4e verdieping), Hoogstraat 110, 3011 PV ROTTERDAM

https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/agenda/evenement/5924-reizen-met-steinz-meesterwerken-uit-de-europese-literatuur

Lees meer...
14

GEEN DADEN MAAR WOORDEN FESTIVAL

14-10-17   20.00 - 00.00 uur    Katendrecht 

 

  

Geen Daden Maar Woorden Festival verovert de Kaap op 14 oktober en zet de spotlight op jong talent.Het festival vindt plaats op verschillende locaties rondom het Deliplein op Katendrecht.  Het wordt een avond vol literatuur, muziek en spoken word, waarbij jong talent in de spotlights staat. Dit jaar staan onder meer Hanna Bervoets, Lucky Fonz III, Murat Isik, Mariana Hirschfeld en Takkie op het podium. Dat wil je niet missen!

14 oktober 2017, 20.00 – 00.00 uur (daarna afterparty)

Locatie: Op drie locaties rondom het Deliplein, Katendrecht (Rotterdam-Zuid)

http://www.gdmw.nl


Lees meer...
12

READ MY WORLD FESTIVAL

12-10-17 - 14-10-17    Tolhuistuin Amsterdam 

Read My World is een internationaal literatuurfestival,dat zich concentreert op literatuur in al haar verschijningsvormen, uit regio’s in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. Het zijn plekken die we vooral kennen uit krantenkoppen en journaalflitsen. Het festival werpt een nieuwe en actuele blik op deze gebieden, van binnenuit, via de literatuur. 

Read My World is een Amsterdams literair initiatief dat op diverse manieren een podium wil bieden aan nieuwe internationale literaire ontwikkelingen. Dit doet Read My World door middel van een internationaal bezoekersprogramma, een website en een festival.

Read My World daagt Nederlandse en internationale auteurs uit het grensgebied van de literatuur met de (onderzoeks-) journalistiek op te zoeken. Het platform beziet jaarlijks een andere regio en vraagt aan lokale curatoren om schrijvers en dichters te introduceren die verhalen vertellen voorbij de vluchtige ‘headlines’ waarin het nieuws ons doorgaans bereikt.

Read My World is hét internationale literatuurfestival van Amsterdam en vond voor het eerst plaats in 2013.

Het internationale literatuurfestival Read My World staat dit jaar in het teken van Black USA. 

Met Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten houdt de wereld haar adem in en zijn de ogen meer dan ooit gericht op Amerika. De keuze voor Black USA werd gemaakt in een periode dat het presidentschap van een vastgoedmagnaat en reality-tv-show presentator ondenkbaar scheen. De politieke partij Artikel1 bestond nog niet, de discussie over white privilege was nog niet dagelijks terug te zien op opinie- en cultuurpagina’s van de grootste kranten en magazines.

Het publieke debat spat uit elkaar van de fascinerende stemmen, soms eindeloos subtiel, soms razend militant. Toch sluimert het natuurlijk al veel en veel langer: de onvrede over uitsluiting, etnisch profileren bij de politie, het gebrek aan mensen van kleur op invloedrijke posities in media en bij andere poortwachters zoals fondsen, uitgeverijen en theaters.

De keuze voor Black USA werd ingegeven door de observatie dat in Nederland een grote groep mensen (zwart en wit) zich identificeert met het zwarte Amerikaanse gedachtegoed. In de populaire cultuur, in de academische wereld, in de literatuur.

12, 13 en 14 oktober 2017

Locatie: Tolhuistuin, IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam

http://www.readmyworld.nl/

Lees meer...
12

WAT IS HET NEDERLANDSE LANDSCHAP?

12-10-17   20.00 - 21.30 uur    Het Nieuwe Instituut 

Schrijvers, dichters, denkers en ontwerpers vieren en ontleden de rijkdom van het Nederlandse landschap ter gelegenheid van het verschijnen van het jubileumnummer van literair tijdschrift De Gids. Een gesprek met schrijver en filosoof Dirk van Weelden en landschapsarchitect Adriaan Geuze onder leiding van Marten Kuijpers. Afgewisseld met voordrachten van de schrijvers/dichters Maria Barnas, Peer Wittenbols, Sasja Janssen en Maarten van der Graaff.

12 oktober 2017, 20.00 – 21.30 uur

Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam

https://thursdaynight.hetnieuweinstituut.nl/activiteiten/wat-het-nederlandse-landschap

Lees meer...
07

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

07-10-17 - 08-10-17    landelijk 

Tijdens het eerste weekend van oktober brengt het Weekend van de Wetenschap je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Op meer dan 250 locaties in Nederland openen deze organisaties dan hun deuren voor het publiek.

7 en 8 oktober.

Lees meer:  www: hetweekendvandewetenschap.nl/

Lees meer...
04

KINDERBOEKENWEEK

04-10-17 - 15-10-17    landelijk 

 

 

Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. Dat belooft een loeispannende week te worden. Je bent nooit te oud om te griezelen. Maar de grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt (te) eng wordt – de grens tussen fictie en werkelijkheid – ligt voor ieder anders. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het ‘kwaad’ wordt meestal wel overwonnen. Vandaar de populariteit van griezelseries als De Griezelbus (Paul van Loon), Kippenvel (R.L. Stine), Geestenjagers (Joseph Delaney) maar ook de Harry Potter-boeken en de reeks over Donderkat (Thijs Goverde) en De verschrikkelijke verhalen (Chris Priestley).

Andere boeken waar je van gaat nagelbijten zijn Mila en de monsters (Judith Koppens) en Monsterboek(Alice Hoogstad) voor de kleintjes. Of Nachtverhaal (Paul Biegel), Bor ziet spoken (Harmen van Straaten), De zombie van Zandwijk (Reggie Naus), Stranders (Iris Stobbelaar), Rare geluiden (Mariken Jongman), Porselein(Paul Verrept) en Boy 7 (Mirjam Mous). Stuk voor stuk boeken waardoor je verbeelding met je op de loop gaat of je geruststelt.

4 tot en met 15 oktober 2017

www.kinderboekenweek.nl/

Lees meer...
04

POETSCLUB

04-10-17   21.00 - 23.30 uur    Café de Schouw 

Al ruim tien jaar lang is er elke eerste woensdag van de maand een poëzieavond in café de Schouw in de Witte de Withstraat. Dichters jong en oud, ervaren of beginnend zijn welkom om hun gedichten voor te dragen.

“De poetsclub is eigenlijk een poëtsclub. Het draait allemaal om poëzie. Maar omdat we hier in Rotterdam zijn en Rotterdammers hebben het altijd over ‘niet lullen maar poetsen’, is poëts gewoon poetsen geworden”, aldus presentator Renato Miguel toe.

Datum: 4 oktober 2017  Tijd: 21.00-23.30 uur

Locatie: Café de Schouw, Witte de Withstraat 80, 3012 BT Rotterdam

Lees meer...
04

LEESKABINET-LEZING: FRITS KORTHALS ALTES

04-10-17   20.00 - 21.15 uur    Erasmus Universiteit 

Interview door Bram Peper

Frits Korthals Altes, advocaat van beroep, beschrijft in Zeven politieke levens de belangrijkste gebeurtenissen in zijn lange politieke carrière. Zo was hij onder meer VVD-bestuurder, minister van Justitie, minister van Binnenlandse Zaken, Tweede Kamerlid en lid en voorzitter van de Eerste Kamer. De heer Korthals Altes is sinds 2001 minister van Staat.

In het boek komen onder meer aan de orde de plaatsing van de kruisvluchtwapens begin jaren tachtig, de geruchtmakende ontvoeringen van Freddy Heineken, Gerrit Jan Heijn en Toos van der Valk en de terreur van RaRa. Door het unieke perspectief van de auteur, die van direct betrokkene, wordt een nieuw licht op deze gebeurtenissen geworpen.

Korthals Altes behandelt deze onderwerpen en ontwikkelingen zoals een advocaat dat pleegt te doen: in de vorm van dossiers, scherp geformuleerd en goed gedocumenteerd. Voor wie belangstelling heeft voor de politieke geschiedenis is dit een onmisbaar document.

Naast een historische terugblik op zijn politieke carrière geeft Frits Korthals Altes voor het eerst openlijk zijn visie op de gebeurtenissen rondom de gevangenhouding van Duitse oorlogsmisdadigers in Breda en hoe omgegaan moet worden met levenslang gestraften. Ook beschouwt hij de constitutionele verhoudingen en de positie van de Koning als lid van de regering.

Bram Peper was als PvdA-politicus nauw betrokken bij de gebeurtenissen in deze periode. Peper was na zijn hoogleraarschap sociologie aan de Erasmus Universiteit onder meer burgemeester van Rotterdam (1982 tot 1998) en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (1998 tot 2000).

4 oktober 2017, 20.00 – 21.15 uur

Locatie: Erasmus Universiteit (Senaatszaal, Erasmus Building voorheen gebouw A, 1e verdieping), Burg. Oudlaan 50, Rotterdam

www.eur.nl/rlk/nieuws/nieuwsdetails/news/13335-leeskabinet-lezing-frits-korthals-altes-wordt-geinterviewd-door-bram-peper/

 

Lees meer...
01

MAAND VAN DE GESCHIEDENIS

01-10-17 - 31-10-17    landelijk 

Is geluk alleen een product van deze tijd of zijn mensen altijd bezig het geluk te vinden? In oktober spoelt de Maand van de Geschiedenis terug rond het thema Geluk. Van gelukzoekers tot weldoeners, van Fortuna tot vrijheid. Een bijzonder mooi programma met actuele talks, festivals, tours, tentoonstellingen, verkiezingen, tv- en radioprogramma’s, boeken staat nu live. Waar ga jij naartoe?

 

1 tot en met 31 oktober

Lees meer:  www.maandvandegeschiedenis.nl

Lees meer...
September 2017

29

WEEK VAN DE AFRIKAANSE ROMAN

29-09-17 - 08-10-17    landelijk 

Van vrijdag 29 september t/m zondag 8 oktober 2017 wordt in Nederland en Vlaanderen de derde Week van de Afrikaanse roman gehouden, een leesbevorderingscampagne die brede aandacht wil vragen voor Afrikaanstalige literatuur in Nederlandse vertaling.

Graag stellen we de schrijvers en artiesten die dit jaar deelnemen aan de Week van de Afrikaanse roman aan u voor en geven we u een overzicht van het voorlopige programma. Bij veel evenementen zullen ook Nederlandse en Vlaamse schrijvers optreden; hun namen worden later bekendgemaakt.

Deelnemers

Willem Anker won als romanschrijver en dramaturg alle prijzen die er in Zuid-Afrika maar te winnen zijn. Over zijn onlangs in Nederlandse vertaling verschenen roman Buys schrijft de Volkskrant: “De historische roman Buys is een overrompelend portret van een onuitstaanbare ruziezoeker. De waarde van dit testosteronproza ligt in het oproepen van een verdwenen wereld.”

Andries Bezuidenhout is een ware creatieve duizendpoot. Hij maakte furore als voorman van een van de eerste grote rockbands in het Afrikaans, Brixton Moord en Roof Orkes. De laatste jaren presenteert hij zich als singer songwriter in de traditie van Koos du Plessis en Koos Kombuis. Andries Bezuidenhout is in Zuid-Afrika ook bekend als schilder, dichter en rubriekskrywer (columnist). En dit allemaal naast zijn baan als universitair hoofddocent in de Arbeidssociologie aan de Universiteit van Pretoria.

Amy Jephta is dramaturg. In haar toneelstuk Kristalvlakte, dat ook in boekvorm is verschenen, verplaatst ze het verhaal van Bertolt Brechts Mutter Curage naar de door armoede, drugs en bendegeweld geteisterde wereld van de Kaapse Vlakte. Amy Jephta kent het leven op die flatse van binnenuit en schrijft haar dialogen in rauw en onvervalst Kaapse Afrikaans.

Suzie Matlhola is de drijvende kracht achter het Afrikaans-in-Soweto-project. Suzie en haar team van vrijwilligers geven na schooltijd en in het weekend bijles Afrikaans aan de kinderen van Soweto, de grote township aan de rand van Johannesburg. Dankzij dit extra onderwijs halen de kinderen niet alleen hogere cijfers; ze vergroten ook hun kansen op een betere vervolgopleiding en een goede baan. Een prachtig voorbeeld van wat ze in het Afrikaans bemagtiging noemen. Suzie treedt tijdens de Week op samen met Karien Brits, een deskundige op het gebied van meertaligheid, die zelf naast Afrikaans en Engels onder meer ook Pools, Spaans, Venda en Tswana spreekt.

Rudie van Rensburg is een van de belangrijkste Afrikaanstalige thrillerschrijvers van dit moment. Zijn politieromans over de stuntelige, maar briljante kapitein Kassie Kasselman worden gekenmerkt door een mix van crime, actualiteit, kleurrijke personages, intrige en humor tegen het decor van het adembenemende landschap van Zuid-Afrika. Een nieuwe stem, voor de liefhebbers van Deon Meyer!

Ingrid Winterbach is waarschijnlijk de meest bekroonde schrijver in de hedendaagse Afrikaanstalige literatuur. Haar romans zijn eigenzinnig, poëtisch, associatief, humoristisch, kritisch en raadselachtig. Haar boeken geven hun geheim niet makkelijk prijs. En juist dat maakt ze voor haar trouwe lezers zo intrigerend en onweerstaanbaar. Twee van Ingrid Winterbachs romans, Niggie en Het boek van toeval en toeverlaat, zijn in het Nederlands vertaald.

Voor meer informatie over de schrijvers en het programma, zie www.weekvandeafrikaanseroman.nl

Lees meer...